dimarts, 12 de gener del 2016

ÒRGANS LIMFÀTICS

Avui parlarem dels òrgans limfàtics qui són els òrgans relacionats amb la formació, la maduració o l’acumulació de limfòcits. Poden ser: 

 1. òrgans limfàtics primaris :medul.la òssia vermella i tim.
 Açí es produeix la formació i maduració definitiva dels limfòcits (adquireixen receptors de membrana específics i aprenen a distingir entre el propi i l'aliè)

 A. La medul.la òssia vermella es troba a l’interior dels ossos plans com els del crani, als ossos curts com les costelles o sobretot a les epífisis dels ossos llargs com el fèmur. Conté cèl.lules mares precursores dels limfòcits. Aquestes cèl.lules mares poden madurar a la mateixa medul.la òssia i es transformen en limfòcits B, o migren al tim on es transformen en limfòcits T. A la medul.la òssia és on es produeix la sang (hematopoesi) gràcies a les cèl.lules mare hematopoètiques que conté que originen els tres tipus de cèl.lules sanguínies: els leucòcits (glòbuls blancs), els eritròcits (glòbuls vermells) i els trombòcits (que originaran les plaquetes). Aquest teixit es pot trasplantar, ja que es pot extreure d'un os de donant viu, generalment de l'estèrnum o del maluc, mitjançant una punció i una aspiració seguida de la transfusió al sistema circulatori del receptor, sempre que hi hagi compatibilitat dels sistemes HLA (compatibilitat d'òrgans entre el donant i el receptor). Llavors, les cèl.lules mare injectades s'incorporaran en la medul.la òssia dels ossos del receptor. És el procés que rep el nom de trasplantament de medul.la òssia. 

http://recursos.cnice.mec.es/biosfera/alumno/2bachillerato/inmune/imagenes/organos/medula3.jpg

B. El tim és una petita glàndula situada sota l'estèrnum. ric en limfòcits immadurs que reben el nom de timòcits. Els timòcits arriben al tim procedents de la medul.la òssia durant l'etapa fetal. Al tim té lloc la seva maduració que els converteix en limfòcits T durant les primeres etapes de la vida. En la pubertat, quan s'ha completat la maduració del sistema immunitari, el tim inicia un procés d'involució que dura uns quans anys i que el porta a desaparèixer o a esdevenir rudimentari en l'individu adult. 
http://recursos.cnice.mec.es/biosfera/alumno/2bachillerato/inmune/imagenes/organos/timo1.jpg

 2. En canvi als òrgans limfàtics secundaris : melsa, ganglis limfàtics i teixit limfoide amb fol.licles limfàtics) és on els limfòcits exerceixen la seva funció reaccionant contra antígens específics 

A. La melsa conté limfòcits B i T i a més, és el lloc on es destrueixen els eritròcits i els leucòcits defectuosos 
http://recursos.cnice.mec.es/biosfera/alumno/2bachillerato/inmune/imagenes/organos/bazo2.jpg
B. Els ganglis limfàtics s’encarreguen de filtrar la limfa gràcies a l’acció de cèl.lules fagocitàries que hi ha a l’interior. A l’espècie humana es troben concentrats en els engonals, les aixelles, la zona cervical i la subclavicular. Quan s’inflama és indici de l’existència d’una infecció i de l’acció de l’aparell immunològic.
http://recursos.cnice.mec.es/biosfera/alumno/2bachillerato/inmune/imagenes/organos/ganglio1.jpg


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada